SafeNetwork открий новия интернет

Често Задавани Въпроси

Въпроси за SAFENetwork

Кой контролира данните, когато се изтрият?

Една от основните характеристики на SAFE мрежата е нейната автономност. Местоположението и движението от един Трезор в друг се контролира само и единствено от SAFE мрежата.

Ако данните от даден Трезор се изтрият недобронамерено/в следствие на авария то те се възстановяват на друг Трезор някъде в мрежата, според ръководните принципи заложени в програмния й код.

Ако потребител изтрие своите данни се случва следното:
– ако данните са уникални за потребителя (т.е. лични) се премахват изцяло от мрежата, заедно с всичките налични копия.
– ‎ако данните не са уникални (т.е. и други потребители ги имат – виж дедубликация) за потребителя, то се премахва само достъпа му до тях, без да се изтриват самите данни (защото ги притежават и други хора).

Какво се случва със старите данни, които се изтриват? Как се заменят?

SAFE мрежата съхранява копия от всеки файл на различни Трезори. Ако някой изтрие данните от своя Трезор, от другите налични в мрежата копия ще се създаде още едно резервно копие, което да замени изтритото.

Какво ще кажете за износването на компютрите и хората, които се нуждаят от закупуване на нов хардуер?

SAFE мрежата е проектирана да използва свободния ресурс, на компютрите на хората, които те използват за лична употреба.

Т.е. когато сте включили компютъра си за да го използвате, SAFE мрежата използва свободния му ресурс.

Ако компютъра ви се износи, вие ще си вземете нов компютър за да може да го използвате и отново ще може да предоставите свободния му ресурс на мрежата.

Информацията, която се е съхранявала на стария ви компютър и е представлявала част от Safe мрежата не е заплашена от изчезване, защото от всеки файл се съхраняват множество копия на различни компютри. Така когато вашия компютър се развали на други Трезори в мрежата се създават копия на информацията, която преди това се е съхранявала на стария ви комоютър.

Какво се случва, ако голям брой хора изведнъж напуснат мрежата?

SAFE мрежата е проектирана да се самовъзстановява. При природен катаклизъм или злонамерена атака (виж Google атака), при които голям брой Трезори изчезнат едновременно от мрежата тя може да се самовъзстанови.

Това става чрез поддържането на множество резервни копия от всеки файл на различни Трезори. Когато 9 от 10 копия изчезнат едновременно, мрежата създава нови 9 копия на нови Трезори.

Ако катаклизма/атаката е засегнала 10 от 10 копия SAFE мрежата отново разполага с механизъм за самовъзстановяване – Датачейн.

Датачейн позволява SAFE мрежата да разбере кои са липсващите части от даден файл и да потвърди „оригиналността“ им, когато Трезор съхраняващ конкретния файл се върне онлайн.