SafeNetwork открий новия интернет

Заявление за намерение

Световната интернет мрежа днес е много далеч от това, което първоначално е създадено от сър Тим Бърнърс-Лий и неговите колеги преди по-малко от три десетилетия. Неимоверно по-мощна и разпростираща се, отколкото тези учени някога биха си представили, че мрежата може да бъде. За съжаление тя също така служи и за централизиране на властта, богатството и контрола. Две корпорации, Google и Facebook, сега контролират 70 процента от разходите за онлайн реклама в момента, в който се пише това ръководство, и вероятно е много повече, когато вие го четете.

Навсякъде другаде, гигантски търговци като Amazon например, използват своя мащаб, политическо влияние и международен отпечатък, за да унищожат местната конкуренция, създавайки виртуален монопол в много сфери, и тези същите компании са също така и най-големите доставчици на облачни услуги, които все повече използват всички наши данни. Накъдето и да погледнете, историята е една и съща: централизация, консолидация, хомогенизация и монополизиране.

Тази централизирана търговска инфраструктура също така предоставя и перфектната вече готова рамка за наблюдение от правителството, както Едуард Сноудън разкри така драматично преди няколко години. И тъй като ние ставаме все по-зависими от нея, тази инфраструктура става все по-пикантна цел за враждебно настроените държавни субекти, които не само я използват, за да разпространяват дезинформация и раздори, но също така могат да извадят от строя критична инфраструктура с добре таргетирани DDoS /атака за отказ на услуга/ и злонамерени атаки с правдоподобно отричане и без да е нужно да направят и една стъпка на чужда земя.

Разбира се, ние не трябва да се притесняваме единствено от хакери, разполагащи с добри ресурси и подкрепени от правителството. Централизираното съхранение на данни върху корпоративни сървъри осигурява една неустоима „каца мед” за всяка т.нар. „черна шапка”, която търси вариант да се докаже. Телекомуникационният гигант в Обединеното кралство, TalkTalk, беше хакнат от няколко тийнейджъра – буквално в една задна стаичка – и това се случва още преди да започнем да говорим за Yahoo, Equifax, Target, Tesco Bank и много други. Казано с прости думи: нашите данни – което означава нашите онлайн идентичности, основата на начина по който оперираме в съвременния свят, нашите „дигитални души” – не са в безопасност на сървърите на компаниите.

Централизираното съхранение на данни върху корпоративни сървъри осигурява една неустоима „каца мед” за всяка т.нар. „черна шапка”, която търси вариант да се докаже.

Въпреки всичката си слава, интернет е разрушен. Той се е отдалечил доста от оригиналната си визия. В момента той е машина за цензура, пропаганда и централизиран контрол, който се храни с нашите лични данни. Той би могъл и би трябвало до е нещо много по-добро от това.

Решението на MaidSafe е да създаде сигурна, автономна, ориентирана към данните, равноправна /peer-to-peer/ мрежа като алтернатива на настоящия модел, ориентиран към сървър. Вместо да има централен сървър или център за данни, индивидуалните файлове се разделят на части, криптират се и се разпространяват из мрежата. Потребителите разполагат с пълен контрол върху файловете, които създават. Те са устойчиви на DDoS /атака за отказ на услуга/, зловредни и хакерски атаки и не могат да бъдат централно кооптирани и контролирани от монополистични кооперации и правителствени интереси. Като платформа, такава мрежа би могла да постави началото на цели нови бизнес модели, както старият интернет направи в началото на века.

Все повече и повече хора споделят това виждане, включително и самият сър Тим, и някои от нас работят усилено, за да го превърнат в реалност.

Следва Кратка история на децентрализираните мрежи


Разкажи ми повече (линкове за кликване)
Автономни мрежи за данни и защо светът се нуждае от тях (MaidSafe блог)
Силата на тълпите – Част първа: Проблемът (MaidSafe блог)
Тим Бърнърс-Лий за бъдещето на мрежата: „Системата се проваля” (Guardian)
Една децентрализирана мрежа ще върне силата на хората онлайн (Techcrunch)
Отделна мрежа за предприятията и индустриален интернет за нещата (Meshdynamics)
Парадигмата се сменя заради децентрализираната мрежа (Ruben Verborgh блог)