SafeNetwork открий новия интернет

Какво постигнахме през 2018 година

Началото на 2019 година е и спомените от посрещането на още една Нова Година бавно си отиват. Пред нас се простира цяла нова година и нямаме търпение да се захванем с работа!


Вече представихме първия си значителен напредък за годината поддръжка за разработка на чисти Андроид SAFE приложения. Но преди да се впуснем към всички изключително вълнуващи неща, които 2019 г. обещава, е добре да погледнем още веднъж какво постигнахме през изминалата година за SAFE Network. И докато екипът на MaidSafe продължава да расте и новия програмен код продължава да се трупа в GitHub, е лесно да се загуби поглед върху това, колко много напредък беше постигнат както от MaidSafe, така и от цялата общност.

Така че ако сте нови в света на SAFE мрежата преди всичко  — добре дошли! Да се надяваме, че следния обзор ще ви даде добър поглед върху прогреса, който постигнахме до тук.

SAFE Network Фундаментите

През годината работехме върху изясняването на множество основни истини за SAFE мрежата, които събрахме в списък от 21 Фундаменти. Може да ги видите тук на сайта ни,  но ако търсите повече контекст, защо всеки от тях е направлявал дизайна на мрежата през последните 12 години си струва да погледнете темата във Форума, която обяснява контекста.

PARSEC

Една от най-големите новини през годината беше представянето на Протокола за Асинхронен Устойчив Сигурен и Ефикасен Консенсус (PARSEC). През май 2018, MaidSafe представи PARSEC, нов напълно децентрализиран, с отворен код, изключително асинхронен устойчив на Византийската атака (Byzantine Fault Tolerant) консенсус механизъм. С други думи метод, чрез който една глобална мрежа може да постигне съгласие върху събитията, които се случват и поредността им без да разчита на централна власт.

По-голямата част от времето до края на годината за Рутинг екипа беше прекарано в интегрирането на PARSEC в SAFE Network и надеждата ни е, че още много проекти ще се възползват от технологичния ни пробив и ще го използват за своите нужди. Може да научите повече в Бялата книга, в публикация представяща самият програмен код, в няколко подкастатехнични и не технични видео клипове, в статия в TechCrunch и на още много места!

CRUST

Имаше доста вълнение в общността, когато представихме няколко теста за да видим как нашата peer-to-peer мрежова библиотека Crust (Връзки в Rust) ще се държи пусната на свобода. Между първия Crust тест и втория видяхме някои невероятни резултати. Участие взеха хора от 37 държави и общо направиха над 20 000 опита за свързване, заедно с доста силни връзки от и към Китай (88% успешни като цяло), и щастливи може да обявим, че хората могат да се свързват един с друг директно чрез Crust библиотеката! Станахме свидетели и на някои проблеми, които доказват фундаменталната нужда всичката информация да бъде криптирана в новия децентрализиран интернет.

SAFE и SOLID

Постигнахме голям прогрес през 2018 между проекта SOLID на Сър Тим Бърнърс-Лии и SAFE мрежата. Като изградихме рамка, която гарантира запазването на информацията в SAFE мрежата по начин съвместим със семантичния уеб подход на Solid можем да гарантираме, че си подхождаме чудесно в общата ни визия за пълен контрол на потребителя върху информацията и изключването на трети страни, които в момента трупат чуждата информация и я използват по начини, които не харесваме.

Публикувахме Доказателство на концепцията – наречено Patter, за да покажем това през юли 2018 година. То наподобява Twitter, като може да се запознаете с подробностите тук (Тази блог публикация от Джош и този подкаст). Още по вълнуващо е, че новият SAFE Browser поддържа RDF дата структури!

ВИДЕО СЪДЪРЖАНИЕ

Публикувахме широко по обхват видео съдържание през годината  — от обяснение на разликата между SAFE Network и блокчейн базираното съхранение на информация, до няколко видео клипа платени от Програмата за ангажиране на общността (конкретно валутата на SAFE Network и механизма зад Доказателство за Ресурс).

ОБЩНОСТ

Общността се задвижи през годината с редовни срещи в ЛондонЧикаго и Брайтън. Члена на общността @fergish продължи да работи върху своя подкаст SAFE Крастопътища. И беше фантастично да видим създаването на SAFE Network Primer през януари от общността, документ представящ проекта ни на новодошлите.

Световната общност спонсорира и информационна кампания в България с постери:

Екипът участва и в различни конференции като FOSDEM, MozFest, RustFest Paris, RustFest Rome и RustRush ако трябва да изброим няколко. Осъществихме и първия SAFE DevCon през Април 2018. Беше уникален ден, в който целия екип на MaidSafe присъства заедно с голям брой добре познати членове на общността срещащи се за първи път лице в лице. Може да видите видео от този ден тук  —  а скоро ще обявим и кога ще е SAFE DevCon 2019…

НОВИ УЕБСАЙТОВЕ

Вече има 3 ключови сайта: представихме safenetwork.tech (насочен към новодошлите, защитниците на личния живот, журналистите), SAFE DevHub (за програмисти и по технически личности) и редуцирахме фокуса върху maidsafe.net за да отразим важността на мрежата и общността пред MaidSafe като организация. Това ни приближи към същността на проекта, където общността ръководи форума и част от социалните канали, като Telegram и Reddit.

ПУБЛИЧНОСТ И НОВИ ИСТОРИИ

Беше вълнуваща година изпълнена с новини. Първо имахме възможността да поговорим за включването на Дейвид, Вив и Ник като съветници в изключително популярния сериал на HBO “Silicon Valley”. И Холивуд продължи да ни изненадва с интереса си към нас с неочакваното включване на SAFE мрежата в “Wreck-It Ralph 2: Ralph Breaks The Internet’.

Всичко това идва в момент, когато света усилино се заглежда в децентрализацията на интернет за да реши, някои от настоящите проблеми. В година изпълнена с трудности за Facebook, Google и други, MaidSafe и SAFE Network бяха представени на места като вестника The Guardian, заедно със спонсорството ни за Decentralized Web Summit в Сан Франциско (донякъде иронично…) през 2018. Също така представихме повече начини да следите проекта —  включително новия Email лист с новини и включването на MAID към множество крипто приложения (BlockfolioBitUniverseDelta DirectCoinGecko).

ЕКИПЪТ НА MaidSafe РАСТЕ

Екипът на MaidSafe продължи да расте през последните 12 месеца и дори отворихме нов офис в Ченай, Индия. Към нас се присъединиха 12 нови служителя през изминалата година, което е растеж с 26% към целия екип. Повечето от тях се представиха тук в случаи, че искате да знаете малко повече за тях (може да ги намерите в публикациите на safenetwork в Медиум).

ПРОГРАМИ ОТ ОБЩНОСТТА

Станахме свидетели на силен растеж на разработването на програми от общността през 2018 —  от музикалния проект JAMS!, до SAFE DriveProject DecorumSAFE-CMSSAFE-Search and SAFE CLI Boilerplate заедно с още много други. Като се има пред очи представянето на инструментите за Android тази година очакваме с нетърпение разработките в тази сфера в бъдеще.

КАКВО СЛЕДВА?

2018 показа огромно развитие на SAFE Браузъра (включително най-новото v0.11.0 обновление), Web Hosting Manager, възобновяването на RFC процеса (например предложенията за XOR URL адреси в мрежата) и още твърде много направления за да ги изброим всичките.

И 2019 се очертава да се покаже като още по-вълнуваща.

Приближаваме се към пускането на SAFE Fleming: това значи, че PARSEC ще е напълно интегриран в Рутинг нивото, с Динамично Членство, засичане на злонамерени атаки, нашето шардинг решение (Секциите) и Безопасното Предаване на Съобщения (Secure Message Relay) всичките тези неща работещи за да позволят пускането на децентрализирани рутинг компютри от вкъщи. Работата по вграждането на RDF поддръжка в SAFE ще продължи и фокуса ще се насочи към донасянето на UX принципите в по основното ниво на софтуера  —  заедно с цял куп нови и вълнуващи подобрения!

Междувременно продължаваме да призоваваме и работим с всеки, който споделя виждането ни за напълно децентрализиран Интернет със сигурност, лична неприкосновеност и свобода за всички.

Без значение дали сте участвали в тестовете на мрежата миналата година, дали сте писали код, откривали бъгове, писали във форума, организирали събирания, говорили сте пред приятели и сте споделяли напредъка на SAFE Мрежата в социалните медии, ние екипа на MaidSafe искаме да Ви благодарим за вярата в нас през 2018 година.

Нека 2019 година ни е добре дошла!