SafeNetwork открий новия интернет

Кратка история на децентрализираните мрежи

Децентрализираните или peer-to-peer (P2P) мрежите не се нещо ново. След пускането на Napster на първи юни, 1999 година, те главоломно превземат света, най-вече заради споделянето на файлове. Тези мрежи позволяват на потребителите от цял свят да се свързват едни с други и да споделят данни като филми, книги и музика. През 2010 година, повече от половината от целия интернет трафик се приписва на P2P.

Но използването на тези технологии не се ограничава просто до споделяне на файлове. Freenet стартира през март, 2000 година, позволявайки на хората да публикуват децентрализирани уебсайтове (Freesites). Freesites не се съхраняват на централни сървъри, но вместо това се разпределят из машините на потребителите на кодираната мрежа.

Малко след това е създаден BitTorrent протоколът от Брам Коен. BitTorrent бил и все още е особено подходящ за прехвърлянето на файлове в P2P модел, позволявайки едновременно сваляне от множество пиъри.

Следващата значима разработка пристига след финансовия крах през 2008 година, който почти накара глобалната икономика да падне на колене. През 2009 година Сатоши Накамото пуска на пазара Bitcoin и дава на света една децентрализирана дигитална валута, която не се контролира от банка, правителство или институция. Блокчейн – основният камък, който записва всички Bitcoin транзакции – беше нещо съвсем ново, разрешаващо с един удар трудния и отдавнашен проблем за създаване на безверен източник за истината на транзакциите. Връзките между Bitcoin възлите не са шифровани, но собствеността на мрежовите „адреси” могат да бъдат доказани чрез използването на частни криптографски ключове в Public Key Infrastructure (PKI) /Инфраструктура за публични ключове/. От тук идва и терминът криптовалута.

  • SAFE мрежата е следващата голяма стъпка в еволюцията на P2P мрежите, комбинирайки визията за децентрализирано споделяне на файлове и уеб сайтове, заедно с вътрешна криптовалута – Safecoin – и няколко допълнителни иновации за повишаване на сигурността, неприкосновеността, изпълнението и стабилността. MaidSafe (компания, базирана в Айр, Шотландия) проучва и разработва този проект от 2006 насам. Целта е да се разработят и да се активират следните характеристики:
  • Пълно съхранение на криптирани данни и споделяне на файлове със 100 процента непокътнатост на данните.
  • Способност да се влиза в мрежата анонимно, използвайки инфраструктурата с публичен ключ.
  • Способността да се създават услуги за комуникация и публикуване, устойчиви на цензура.
  • Увереност в това, че всички данни са 100 процента безсървърни, криптирани и децентрализирани.
  • Увереност в това, че мрежата е автономна и самолекуваща се.
  • Елиминиране на нуждата от централизирани сървъри и тракери.
  • Инкорпориране на бърза и мащабна криптовалута която да позволява обмена на стойност, освободена от таксите за транзакция.

Комбинирането на тези характеристики дава на потребителите свободата безопасно да съхраняват данни върху мрежата. SAFE също така им позволява безопасно да споделят данни с другите и да публикуват уебсайтове, използвайки защитени комуникационни канали. Нови браузъри и уеб приложения комуникират с мрежата чрез Application Programming Interfaces (APIs) /Програмни интерфейси за приложения/, които дават възможност да се подобри поверителността, както и високо защитени форми на имейли, съобщения, сърфиране; Domain Name System (DNS) /Система за имена на домейни/; чатове; и всякакви други технологии, които понастоящем се използват в интернет.

Следва Обещанието на SAFE мрежата


Разкажи ми повече (линкове за кликване)
Napster (Wikipedia)
Freenet (Wikipedia)
BitTorrent (Wikipedia)
Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System (Whitepaper)