SafeNetwork открий новия интернет

Пазим 2018 SAFE и SOLID

Може да сте забелязали повтаряща се тема тази година около екосистемата на SAFE мрежата. Разговорите около притежаването на информацията набират скорост. Може би сте били на (или гледалиSAFE DevCon 2018. Или може би сте се  натъкнали на подкаст дискутиращ думи като RDF и Социално Свързана Информация (Socially Linked Data).

Думата ‘Solid’ се появява все по често в разговорите  —  но защо? И как това се отнася към SAFE Network?

SAFE мрежата разбира се се отнася до 3 неща:

  • Сигурност: никой няма достъп до информацията ви без изричното ви позволение.
  • Поверителност: споделяте информация само с този, който искате (ако и когато желаете да я споделите)
  • Свобода: на сдружаване, принос, сътрудничество (между много други права).

SOLID (съкратено от ‘Социално Свързана Информация’), от друга страна е проект започнат от сър Тим Бърнърс-Лий, който определя комплект от стандарти за репрезентиране на информацията ви, които гарантират, че собствеността върху нея ще остане ваша.

Както виждате, когато става дума за визията има повече от няколко допирни точки между 5 годишния проект SOLID и 12 годишния SAFE.

Лятото екипът беше в Сан Франциско на изложението Decentralized Web Summit 2018 и представи свършената до момента работа в комбинация с принципите на SAFE и комбинирането им със SOLID пред такива интернет светила като сър Тим Бърнърс-Лий и Брустър Кале. И сега си заслужава да погледнем към прогреса ни към днешна дата.

SOLID се движи от желанието да върне на всички контрола върху собствената им информация от централизираните платформи. Така SOLID уеб апликация просто се превръща в начин за изобразяване на информация от множество източници, които вие избирате  —  без да губите собствеността върху информацията си. С други думи SOLID иска да изберете точно къде да съхранявате информацията, която създавате и след това да използва URL’s (Uniform Resource Locators) за достъп до тази информация, по такъв начин, че да имате контрол върху нея.

Концепцията е брилянтна. Но този смел нов свят от визията на Solid общността все още не се занимава с един от критичните проблеми — как да обезопаси самата информация (без значение къде сте избрали да я съхранявате).

И точно тук се явява ролята на SAFE мрежата.

Защото използвайки SAFE Network за съхранение на информацията ви, тя се намира на без сървърна, без необходимост от доверие между участващите, автономна мрежа. Никакво доверие не е необходимо, защото криптиращия ключ за данните на потребителя, никога не напуска компютъра му и никаква идентифицираща информация не се споделя с другите. Така вграждайки тези концепции в SAFE мрежата разработката на приложения става много по-лесно —  защото всичко от удостоверяването, през оторизацията до сигурността на данните вече са подсигурени от самата мрежа.

С други думи, това е бъдеще, което изпълнява целите и на двата проекта. Но как ще работи?

Започнахме като се концентрирахме върху две ключови цели: информацията върху SAFE мрежата трябва да е преносима (така че потребителите да могат да сменят приложенията, когато поискат) и тази информацията трябва да е само-описателна (за да позволи на потребителите да определят как може да бъде търсена тяхната информация в мрежата по начини, които да им донесат максимум ползи).

С тази цел приехме RDF (Resource Description Framework) стандарта използван от Solid. Използването на стандартен начин за съхраняване на информация в SAFE мрежата е от критично значение за разрастването на проекта. Това също така ни позволи да създадем някои услуги за програмисти, които да им помогнат в бъдеще.

За пример представихме WebID. Това е прост начин да имате множество идентичности/профили в мрежата, които да споделяте с другите чрез URL линк. Информацията, която се създава се съхранява в SAFE мрежата в RDF формат. Може да видите това в WebID Профил мениджъра, който създадохме (с който може да си направите собствен профил, с четим от хора URL линк) също така и в WebID Превключвателя (което ви позволява да изберете, който и да е от WebID профилите ви за достъп, до която и да е програма в мрежата). И ако искате да изпробвате това днес може да го направите  —  просто вижте Patter, нашето Twitter копие, доказващо концепцията.

Още повече с публикуването на WebID в SAFE Network се решава добре известния проблем, срещан от всеки имал нещастието да е жертва на атака експлоатираща слабостите в настоящата DNS система. Например, всичко което е необходимо днес е ISP (интернет доставчик) или DNS сървър да бъде атакуван за да бъдете пренасочени към злонамерен сървър. Още повече, никой няма пълна собственост върху домейн името си в настоящия интернет  —  просто имате регистрирано право за използването му, което може да ви бъде отнето по всяко време. Използването на SAFE мрежата премахва тези уязвимости.

Как това е приложимо днес?

Тази седмица представихме нова версия на SAFE Browser. Вкючете се като свалите новата (v.0.11) версия днес. Тя съдържа множество функционалности за да подсигури симбиозата и сближаването между двата проекта. Ще има още много в бъдеще, но на този етап се радваме, че все повече хора проявяват интерес да подобрят бъдещето, в което всички желаем да живеем.

Ако сте нов в света на SAFE мрежата, може да получите покана като се регистрирате и прекарате час в четене на теми във форума на общността [https://safenetforum.org/]. Ако смятате, че това е свят, в който си заслужава да живеете моля присъединете се към нас. Поемете контрол върху информацията си  —  и я подсигурете с SAFE Network.