SafeNetwork открий новия интернет

Често Задавани Въпроси

01. Въпроси за SAFE Network

Какво е SAFE мрежата?

SAFE (Безопасен Достъп За Всеки) мрежата е нов безопасен начин да използвате приложения, които ценят безопасността на вашата информация преди всичко. Сваляйки безплатния SAFE софтуер ще получите достъп до: чат приложения, програми, имейл, социални мрежи, място за съхранение на информация, видео разговори и още много.

Вместо да използва дата центрове и сървъри, които са уязвими на кражба на информация и следене, както е често срещано в днешния интернет, SAFE Network използва предимствата на peer-to-peer технологията обединявайки неизползвания компютърен ресурс на потребителите си, създавайки глобална мрежа.

SAFE мрежата е създадена от неизползваното място на хардиска, свободното процесорно време и интернет свързаността на потребителите си. Предлага ниво на сигурност и поверителност без аналог в настоящия интернет и за разлика от големите корпорации (Google, Facebook, Apple) връща контрола на потребителите върху информацията им.

Като предоставяте неизползвания ресурс на компютъра си на SAFE мрежата ще получавате заплащане под формата на криптовалута наречена Safecoin.

Какво е автономна мрежа?

Автономна мрежа е тази, която няма нужда от човешка намеса. Всеки може да се присъедини към нея – и много важно – никой не може да бъде спрян да се присъедини.

От момента, в който качите криптираната си информация, не се изисква никаква човешка намеса, която да я обезопаси и само вие може да я достъпите отново. Без намесата на хора SAFE мрежата интелигентно мести частите на вашата информация между компютрите в мрежата, които също мести в различни групи за да предостави тотална сигурност и поверителност през цялото време. Вие решавате каква информация да съхраните – и автономната мрежа я защитава, за да остане под пълния ви контрол.

Защо да използвате SAFE мрежата?

Приложенията и програмите на съществуващия интернет компрометират личната ви информация чрез рекламиране и ефективно контролират вашите данни, като ви предоставят достъп до тях, когато влезете. В SAFEмрежата само вие контролирате кой има достъп до вашите данни и децентрализираните функции за сигурност правят данните ви по-безопасни от всякога. Ако добавите част от неизползваните ресурси на компютъра ви в мрежата ще бъдете компенсирани за това с вградената в мрежата криптовалута Safecoin.

Кой притежава SAFE Network?

Никой.

SAFE мрежата е с отворен код. Нашата цел е да създадем ресурс, който може да бъде използван от всеки за да разпространява цялото знанието между хората и да подкрепя споделянето по цялата планета, без значение от държавата, културата или икономическото състояние.

Кои са MaidSafe?

Започната през 2006 година от шотландския инженер Дейвид Ървайн компанията MaidSafe е основния разработчик на SAFE мрежата. Съставена е от малък екип (43 служителя към 1.01.2019) мислители, изобретатели, разработчици, докторанти, инженери и дизайнери. Компанията е базирана в Ейр, Шотландия, но работим с талантливи хора от много различни култури и държави, подобно на потребителите, на които служим. Въпреки разнообразието ни, всички имаме една цел: сигурност и поверителност за всеки.

Посетете Maidsafe.net

02. Начало

Какво ми е необходимо за да браузвам SAFE мрежата?

В SAFE Network може свободно да разглеждате SAFE уебсайтове напълно анонимно, от където и да е по земята. За да подсигурим сигурност и анонимност не можехме да разчитаме на ничия съществуваща браузър технология използвана в стария интернет (Chrome/FireFox/IE/Safari) затова създадохме своя.

Всичко, от което имате нужда е нашия нов SAFE Browser , който може да свалите от линка по долу, моля имайте пред очи, че настоящата Алфа 2 версия на мрежата изисква да имате покана, която може да получите по начина описан тук: SAFE Network Alpha 2

Свалете SAFE Browser

Имам ли нужда от акаунт за достъп до мрежата?

Разглеждане на SAFE Network уебсайтове:

В SAFE Network може да разглеждате и сваляте от SAFE сайтове напълно анонимно,  от всякъде по света. Без да е необходим акаунт.

(За да браузвате/тествате Alpha 2 е необходимо да имате акаунт: SAFE Netowrk Alpha 2)

За да започнете  свалете SAFE Browser и въведете SAFE сайт в адрес бара. Няколко прости SAFE сайта:

Съхранение в мрежата:

Имате нужда от акаунт за да извършвате действия, които изискват да качите някаква информация или да модифицирате съществуваща такава в SAFE мрежата. Дейности, които изискват акаунт включват:

 • качване на сайтове
 • съхранение на информация
 • email апликации
 • чат приложения
 • и т.н.

Как да си създам акаунт?

Какво е необходимо:

 1. Свалете и инсталирайте SAFE Browser.
 2. Регистрирайте си акаунт във форума на общността, отнема по-малко от минута.
 3. Стигнете до базово ниво — това отнема час четене и разглеждане, като целта е да ограничи достъпа на спамери до тестовата мрежа по време на разработката на проекта.
 4. Стартирайте SAFE браузъра.
 5. Кликнете на Създай акаунт (Create Account) в долната част на прозореца.
 6. В следващия прозорец кликнете на Заяви покана (Claim An Invitation).
 7. Влезте в акаунта си в SAFE Browser, процесът по получаване на покана ще ви подкани за това, ако не сте влезли вече.
 8. Изберете Alpha 2 Network.
 9. Инсталатора ще ви покаже кода ви за покана. Важно е настоящия ви IP адрес и регистрирания да съответстват един на друг, ако не съответстват кликнете на обнови.
 10. Копирайте кода за покана в долния край на екрана и го поставете обратно в прозореца, който иска ‘Invitation Token’ в SAFE Browser.
 11. Ще бъдете подканени да създадете Тайна на Акаунта (Account Secret) и парола. Моля запишете си ги, защото само вие имате достъп до тях и няма как да бъдат възстановени. Никъде няма запис на тях в системата и без тях ще загубите достъп до информацията си.
 12. Поздравления! Вече може не само да разглеждате SAFE сайтове в SAFE мрежата, но и да качвате собствена информация, да създавате сайтове и да използвате някои демо програми, създадени от общността.

Как да получа помощ?

Общността на SAFE Network е чудесно място да зададете въпросите си (на английски) за мрежата.

Посетете форума

Ако имате въпроси може да ги зададете и във Facebook групата на българската SAFE общност: https://www.facebook.com/groups/SafeNetworkBulgaria/

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: https://www.facebook.com/SafeNetworkBulgaria/

03. Как работи

Какво е Трезор?

SAFE Network е съставена от компютрите на потребителите върху, които работят програми наречени Трезори (Vaults). Трезора е програма, която свързва компютъра към мрежата. Взети заедно Трезорите управляват съхранението на цялата информация в мрежата и ръководят движението на частите криптирана информация на потребителите, когато се съхраняват в мрежата. Никой Фермер (потребител) не може да декриптира частите от информация, която неговия Трезор получава за съхранение и получава награда за предоставения капацитет за съхранение под формата на Safecoin.

Трезорите следят за валидността на събитията в мрежата. Те са групирани в малки секции, като всяка секция е отговорна за информацията съхранена в Секцията (определен обхват от адреси).

Тези групи от компютри се формират, съединяват и разделят без човешка намеса, като SAFE мрежата изцяло контролира процеса автономно. По съшия начин криптираните части от информация се движат в мрежата напълно автономно. Мрежата работи без централни сървъри или агенти (като BitTorrent тракерите). Няма централни фигури, които да ръководят процесите.

Също както на децата не е позволено да гласуват на изборите, така и Трезор не може да гласува за събитията в мрежата (събития като присъединяването на нов член или съхранението на част от информация) преди да е доказал надеждността си. Първоначално Трезора трябва да изпълни успешно Доказателство за Ресурс за да се присъедини към мрежата, доказвайки че има свободни определено количество от интернет скорост и CPU капацитет. След това бива присъединен към Секция и получава нисък ранг (low Node Age). Когато ранга на Трезора достигне определена стойност той може да стане активен член във взимането на решения в секцията. Трезорите с най-висок ранг в секцията се наричат Старейшини (Elder). В резултат на това, понеже новите Трезори трябва да доказват своето качество в различни случайно избрани Секции преди да могат да гласуват, атаката срещу конкретна Секция в SAFE Network от злонамерена личност/група е близко до невъзможното.

Трезорите също така криптографски потвърждават съобщенията и имат по определени роли, наречени персонажи. Всеки Трезор има Клиентски Мениджър (Client Manager) персона. Това съхранява запис за детайлите на акаунта на всеки Клиент (потребител) в неговата Секция. Например това ще потвърди колко информация е качена в мрежата, колко от нея е съхранена и баланса в Safecoin оставащ за покупка на бъдещо място. Въпреки че Клиентския Мениджър ще знае баланса на акаунта той няма как да го свърже с идентичността на потребителя (IP адрес, потребителско име или публичната идентичност).

Всеки трезор има и Дата Мениджър (Data Manager) персона. Той управлява къде криптираните части от информация на други потребители се съхранява и отговаря за частите в неговата си Секция.

Защо имаме нужда от Автономна мрежа?

Автономна мрежа е такава, която управлява всичката ни информация и комуникации без човешка намеса и без посредници. Тя е мрежа, която се самоконфигурира. Ресурси не се добавят от централизиран IT администратор – премахвайки възможността за злонамерени или небрежни действия. Мрежата съществува без нужда от разрешение (permissionless) – участието е достъпно за всеки, който желае, премахвайки възможността за монопол от единични корпорации, чиито контрол може да расте необуздано.

Много пробиви в сигурността са причинени от човешка грешка. Но проблема е по основен. Ставаме все по зависими от системи, в които други съхраняват информацията ни. Колкото повече от информацията ни е в ръцете на трети страни, толкова повече риска от провал нараства ден след ден. Днес вече сме свидетели как информацията ни се използва с цели, които не харесваме. Колко вероятно е достъпът ви да бъде спрян изцяло? Така че да нямате контрол върху потока информация за живота ви? В някои страни, това вече е реалност.

Може да подобрим физическата сигурност. Трябва да гарантираме, че информацията не може да бъде изтрита, променяна, изопачена или достъпна без разрешението на собственика й. И само като премахнем човешкия елемент от съхранението на информацията ни може да постигнем физическа сигурност. Местоположението на информацията трябва да не е известно никому освен на мрежата и потребителя трябва да не може да бъде идентифициран. Само автономна мрежа предлага това ниво на сигурност.

Автономната мрежа автоматично разделя и криптира (чрез само-криптиране) цялата информация преди да я съхрани динамично на компютри, които е избрала случайно. Компютри се присъединяват анонимно и мрежата постоянно ще ги мести в различни секции – отново без каквато и да е човешка намеса или централизиран запис. Заедно всяка секция от компютри взима решения според съобщенията, които получават.

Автономната мрежа е способна да прави допълнителни копия от популярна информация, което значи че заявките за нея се доставят по-бързо. В същото време мрежата може сама да идентифицира идентични копия от информация и да ги намали до минимум.

Дизайна ни е повлиян от скромната мравка. Мравешките колонии са способни на комплексни и изключително организирани действия в огромен мащаб без да зависят от централен контрол. Това се постига като всяка мравка изпълнява различни функции според нуждите на колонията. По подобен начин компютрите в SAFE мрежата изпълняват различни функции в зависимост от различните съобщения, от които имат нужда.

Така че, защо имаме нужда от автономна мрежа? Защото хората правят грешки, централизираните хранилища на информация са податливи на повреди – и ние заедно имаме нужда да създадем платформа, върху която човечеството може да си взаимодейства напредвайки в бъдещето.

Какво е Доказателство за ресурс?

Доказателство за ресурс (Proof of Resource) е процес, който измерва способността на Трезора да съхранява и предоставя части от информация. Компютъра на потребителя получава класиране според скоростта на процесора, скоростта на интернета, мястото на хард диска и времето онлайн.

Доказателство за ресурс в SAFE Network използва механизъм подобен на Нулево доказателство за знания (Zero Knowledge Proof). На механизма за проверка не му е необходимо знание за каква информация се проверява – достатъчно му е да знае, че правилната информация се съхранява коректно.

Какво е само-криптиране?

Само-криптирането (Self-encryption) е метод, при който файл с информация се разделя на части и всяка част се криптира чрез другите части от същия файл. Това е критичен процес в SAFE Network и той гарантира, че информацията е неразпознаваема и устойчива на декриптиране – дори и в случай, че алгоритъма за криптиране бъде разбит.

Цялата информация е само-криптирана преди да достигне SAFE мрежата. Процеса е автоматичен и се случва в реално време.

Когато информацията се съхранява във виртуалния хард диск на потребителя, като се разделя на минимум от 3 части, хашва се и след това се криптира. За да се подсигури допълнително информацията, всяка част преминава през XOR функция използвайки хашовете на другите части. Всяка част след това се разделя и ключови двойки се съхраняват в таблица в потребителския профил наречена дата карта (data map). Дата картата съхранява местоположението на всяка част, която изгражда файла. Дата картата, която се хешира преди и след криптирането се използва за да извлече и разкриптира информацията на потребителя, защото самият процес на криптиране е необратим (non-reversible).

Целия този процес се случва при Клиента (компютъра на потребителя) така че информацията да е винаги в криптирано състояние, когато достигне мрежата и само потребители с правилните данни за достъп да могат да разкриптират файла.  Това също така значи, че пароли никога не могат да бъдат откраднати от мрежата, защото те никога не напускат компютъра на потребителя. За допълнителна сигурност и самата дата карта минава през процеса на само-криптиране.

Какво е PARSEC?

Протокол за Асинхронен, Надежден, Сигурен и Ефективен Консенсус (Protocol for Asynchronous, Reliable, Secure & Efficient Consensus.)

PARSEC е консенсус алгоритъм, който позволява децентрализирани мрежи да достигат до съгласие за серия от събития, действия или дейности по сигурен и надежден начин, който е не само силно асинхронен, но и устойчив на Византийския проблем (Byzantine Fault Tolerant). С други думи математически е гарантирано да се постигне консенсус в мрежата (при условие, че не повече от 1/3 от компютрите в нея са злонамерени или проблемни по каквато и да е причина)

Прочетете документацията (whitepaper)

Вижте видео с техническо представяне

Оставете на Дъг от MaidSafe да ви обясни

Какво е дата дедубликация?

SAFE Network използва дедубликация на информацията за да гарантира, че свободното пространство се използва ефективно, когато съхранява множество копия от информация, която е криптирана по уникален начин. Мрежата е способна да разграничи идентични части от информация, като сравни хашовете на всяка част. Трезорите също използват хашове за да се идентифицират (известно като Гарантирана Идентификация на Трезор).

Какво е само-удостоверяване?

Само-Удостоверяване (Self-Authentication) значи, че може да влезете и да подсигурите собствената си информация без посредник. Никога не ви се налага да предоставите паролата си на някой друг или да искате разрешение от трета страна за да достъпите информацията си. Вашата информация и достъпа до нея принадлежат само на вас и на никой друг. Вашата Тайна дума и Парола се използват за да намерят информацията ви в мрежата и след това се използват за да я разкриптират локално на компютъра ви. Това значи, че не се налага някой да съхранява запис на файловете или информацията ви за влизане – и няма нужда да искате нечие позволение за да я достъпите. Това е Само-Удостоверяването и то ви позволява да намерите, отключите и разкриптирате собствената си информация.

Какво е Консенсус на близка група?

Основно изискване за съществуването на децентрализирана компютърна мрежа е консенсуса. С други думи, как компютрите в мрежата могат да постигнат съгласие без наличието на централна власт, при условие, че е вероятно да има злонамерени или неработещи правилно компютри. Много проекти разчитат на блокчейн за да постигнат този консенсус, но както знаем този метод не работи със SAFE мрежата, където броя на транзакциите е по-голям и очакванията на потребителите са да получат информацията веднага. И така, как се постига консенсус в постоянно увеличаваща се група от децентрализирани участници без да се прави компромис със сигурността?

Отговора се намира в близките групи. Използвайки Консенсус на близка група (Close Group Consensus) малки групи могат да правят заявления от името на цялата мрежа, което значи, че мрежата не е необходимо да комуникира със всеки един компютър в нея директно всеки път.

В SAFE Network концепцията за близост идва от нещо наречено XOR нетуъркинг. Това е начин за случайно разпределение на физическото местоположение на информацията в една децентрализирана мрежа и гарантирането на това, че всяко място ще е уникално. В случая то се използва, и защото всеки Трезор има също и XOR адрес. Така всяка Близка Група е съставена от Трезори, чиито XOR адрес е най-близо един до друг в XOR разстояние. Това е разстояние мерено в математически смисъл, за разлика от географското разстояние.

Група от Трезори контролираща Секция винаги ще се опитва да постигне консенсус (съгласие) между себе си за всяко състояние и действие. Те също така подписват заедно като група съобщения, които пътуват през цялата мрежа, за да може други Трезори в други Групи да потвърдят криптогравски всяко съобщение и действие (например формиране на групи, делене и сливане на групи). Тези подписи на групите се съхраняват в Data Chains и се съхраняват сигурно във всички Трезори в Групата.

Close Group Consensus не се използва за всяка операция в мрежата, защото това ще създаде ненужно натоварване. Използва се само при съхраняването на информация в мрежата – криптографски подписи се използват за другите действия – например, при прости промени в информацията или при изпращане на Safecoin към друг потребител.

Какво е Дата чейн (Data Chain)?

По същия начин, както блокчейна на Биткойн не съхранява биткойни, Дата чейн (Data Chain) не съхранява информация. Това, което съхранява е информация, че определана информация съществува и къде точно в мрежата се намира. Още повече в SAFE Network определената информация е реално намираща се в мрежата (документи, видео и т.н.). Това значи, че може да използваме дата чейн да докажем, че самата информация е валидна информация от мрежата (т.е. била е приета преди в мрежата).

Какво представлява архитектурата на Дата чейн? Представете си блок с информация. В него се съхраняват идентификаторите на информацията (за пример – хаша, името, вида данни и т.н.). Свързана с този блок е връзка (линк). Връзката е колекция от подписи, на всички членове от секцията, които са съгласни, че информацията е вярна. С всяка промяна в членовете на секцията се създава нова връзка и се добавя към Дата чейн.

Има още доста подробности за архитектурата, но за да обобщим Data Chain ще се дели заедно с растежа на мрежата, а общия запис на информацията ще остава достъпен за всички трезори. Връзките доказват членството и консенсуса постигнати в миналото. Използвайки Дата чейн трезорите имат доказуема история в мрежата, което значи, че те могат да докажат членството си в секцията и да получат лесно ранг с цел защита. Някои трезори няма да има нужда да съхраняват реалната информация, а само идентификаторите на информацията, след като сигурността й е гарантирана. И от значителна важност е, че Дата чейн ще позволи сигурното възстановяване на информацията в случай на тотално временно разпадане на физическата свързаност между компютрите в мрежата (в следствие на световен/локален катаклизъм), както и валидация на съхраняването на информацията в мрежата.

Вярваме че, Data Chains са естествена прогресия на децентрализираните системи. Те позволяват информация от всякакъв тип, размер и формат да бъде съхранявана и поддържана в безопасност по децентрализиран начин – в смисъл, че защитата е не само на физическата информация, но и на валидността й на съществуване в мрежата.

04. Въпроси за SafeCoin

Какво е SafeCoin / MaidSafeCoin?

Safecoin дигитална валута, която се генерира автономно от SAFE Network и съществува единствено в SAFE Network. Мрежата автономно потвърждава баланса в портфейлите на потребителите и позволява да се осъществяват транзакции. Safecoin се харчи чрез полагане на дигитален подпис, от последния собственик на койните. Тази операция е “на мрежово ниво”, с други думи мрежата обновява цялата информация за транзакцията. Това е различен подход от този на блокчейн решенията като Биткойн.

За какво се използва SafeCoin в SAFE Network?

Safecoin е валутата на SAFE Network. Тя е механизъм за стимулиране, които награждава потребителите и програмистите, както и чрез нея могат да се закупуват ресурси и услуги от мрежата.

Без каквато и да е човешка намеса SAFE мрежата заплаща в Safecoin на Фермерите (потребители, които продават свободните ресурси на компютъра си на мрежата) и на Строителите (програмисти на програми, които получават заплащане в зависимост от това, колко често се използват програмите им).

В допълнение разработчиците на ядрото (Core Developers), които подобряват софтуерното ядро на SAFE Network могат също да получават Safecoin, като изпращат поправки на бъгове или добавят нови функционалности.

Safecoin съществува само в SAFE мрежата. Съхранява се в портфейл на потребителя и може да бъде използван за закупуване на услуги от мрежата, като място за съхранение на информация и достъп до програми в мрежата. В мрежата може да има 4.3 милиарда Safecoin, като няма зададен срок за създаването им, всичко е автономно и зависи от търсенето и предлагането на ресурси в SAFE мрежата.

Как да купя SafeCoin?

Safecoin няма да е достъпен за продажба до излизането на финалната версия на мрежата и не може да бъде закупен в момента. Сега може да закупите само MaidSafeCoin, който ще бъде обменен 1 към 1 срещу Safecoin, когато стане достъпен.

MaidSafeCoin се намира върху блокчейна на биткойн и може да се закупи от редица борси, включително:

За повече вижте ‘Как да купя MaidSafeCoin?

Защо не използвате просто Bitcoin?

Bitcoin не е свързан по никакъв начин със SAFE мрежата и не може да бъде генериран и разпределян от SAFE мрежата. Safecoin се генерира в следствие на използването на мрежата (когато се извлича съхранената информация или когато се използват програмите в мрежата) и е дигиталната валута на SAFE мрежата.

Как се оценява стойността на SafeCoin?

Стойността на Safecoin ще бъде определяна от пазара. С други думи търсенето за придобиване на Safecoin ще бъде движено от желанието за закупуване на неща в мрежата, чрез Safecoin (например други валути, продукти, услуги и т.н.). И докато разглеждането на неща в мрежата ще бъде безплатно, Safecoin ще е нужен за закупуването на разпределено място за съхранение на информация и анонимни комуникации. Фермерите ще печелят повече от достатъчно Safecoin за да могат да използват мрежата. Тези, които печелят повече от необходимия Safecoin вероятно ще го продават по борсите.

Важно е да се отбележи, че генерирането и дистрибуцията на Safecoin се определя от самата мрежа, което значи че при повишено търсене на Safecoin ще се увеличи и ново създавания Safecoin, докато слабо търсене ще доведе до минимално създаване на нови сейф койни.

Как е разпределен SafeCoin?

Броя Safecoin, които могат да съществуват в SAFE Network е 2^32, или малко под 4.3 милярда. 5% от тях са заделени за компенсация на ранните инвеститори, които подкрепиха мрежата в ранните й дни. Допълнителни 10% бяха продадени на публична разпродажба в началото на 2014 година. За тях беше създаден MaidSafeCoin (базиран на блокчен токен, който ще бъде обменен срещу Safecoin едно към едно, когато мрежата стартира). На този етап притежателите на Safecoin ще могат да го използват, както желаят.

В последствие Safecoin ще влиза и излиза от циркулация в следствие на следните принципи:

Всичкия нов Safecoin ще бъде генериран в процес наречен фермерство и ще бъде разпределян между Фермери, създатели на програми за мрежата и програмистите на ядрото на мрежата според алгоритъм описан по долу.

Safecoin се разпределя като продукт на успешен “опит за фермерство.” Последователността, която води до успешен опит за фермерство започва, когато Трезор на фермер достави успешно предварително запазена информация, при поискването й. Шанса за получаване на успешен опит за фермерство се регулира от скоростта на фермерския добив (Farming Rate) в мрежата в момента, и чрез нея се регулира трудността за получаване на опит за фермерство, в зависимост от състоянието на мрежата (количеството на достъпни ресурси за съхранение).

 • Фермерите (Farmer) се квалифицират за опит за фермерство при 100% от скоростта на фермерския добив (Farming Rate) (според ранга на Трезора)
 • Създателите на програми (App Builder) за SAFE мрежата се квалифицират за опит за фермерство при 10% от скоростта на фермерския добив
 • Общия запас (Core Dev pool), от който програмистите работещи върху ядрото на SAFE мрежата биват награждавани се квалифицира за опит за фермерство при 5% от скоростта на фермерския добив.

Когато Трезор се квалифицира за фермерски опит, той изпраща заявка към случаен Safecoin адрес (детерминистично изчислен) за да провери дали Safecoin съществува на това място. Ако там има Safecoin опита на фермерство се проваля. Ако обаче не съществува Safecoin на този валиден Safecoin адрес, мрежата създава Safecoin и записва за собственик извършващият фермерски опит – независимо дали това е Фермер, Създател на програми или общия запас на програмистите работещи върху ядрото. Получателя на Safecoin-а може да го съхранява, прехвърля или харчи както намери за добре.

В крайна сметка, когато държащия Safecoin желае да го използва за да закупи ресурси от мрежата, като например да запише определено количество от информация в мрежата (или изчислителни мощности, които ще бъдат въведени на по късен етап) Safecoin-а бива рециклиран (изтрит), оставяйки адреса, на който се е намирал свободен за нов опит за фермерство. По този начин Safecoin се издава, използва и рециклира според нуждите на мрежата и тези, които я поддържат, и крайните потребители, които се възползват от услугите на мрежата.

Какво е MaidSafeCoin?

MaidSafeCoin е прокси токен, който беше пуснат в обръщение по време на публичната разпродажба на MaidSafe през 2014 година и ще бъде обменен 1 към 1 за Safecoin, когато Safecoin бъде пуснат в обръщение.

MaidSafeCoin се намира върху блокчейна на биткойн и може да бъде закупен от редица борси включително PoloniexHitBTCCryptopia и OpenLedger.

Как да купя MaidSafeCoin?

Накратко всичко, което трябва да направите е да купите биткойн и да го обмените за MaidSafeCoin. Изискват се няколко прости стъпки:

 1. Създайте си OmniWallet.
 2. Купете биткойн чрез предпочитания си доставчик.
 3. Създайте си акаунт в борса, която поддържа MaidSafeCoin (например Poloniex).
 4. Изпратете биткойни към акаунта си в борсата.
 5. Обменете ги за MaidSafeCoin.
 6. Изтеглете / Изпратете ги към OmniWallet.
 7. MaidSafeCoin вече са съхранени в OmniWallet!

Къде мога да съхранявам MaidSafeCoin?

MaidSafeCoin е създаден с помощта на Omni протокола върху блокчейна на Биткойн и може да бъде съхраняван върху всеки биткойн портфейл, от който имате пряк достъп до частния ключ. MaidSafeCoin може да не са видими в софтуера на портфейла (поради липса на поддръжка на omni протокола), но ще бъдат в безопасност, докато компютъра и частния ключ за този адрес са в безопасност и ще може да ги видите чрез omniexplorer.info.

Ако искате да създаде нов Omniwallet или да отворите съществуващ такъв посетете omniwallet.org.

Как ще бъде обменен MaidSafeCoin за SafeCoin?

След като SAFE Network стартира официално, MaidSafeCoin ще може да бъде обменен за Safecoin в съотношение 1:1. Това вероятно ще се постигне като се изпращат MaidSafeCoin към адрес, от който не може да се харчат и по този начин на практика изгаряйки ги. В замяна обратно ще бъдат изпратени същия брой Safecoin към потребителския акаунт на съответния човек в SAFE мрежата.

05. За Фермерството (копаене на криптовалутата)

Какво е Фермерството?

Safecoin се дава като стимул за потребителите да предоставят свободните ресурси на компютъра си на мрежата. Този ресурс е тяхното свободно: пространство за съхранение, CPU, интернет скорост и онлайн време, които позволяват криптираните парчета от мрежови данни да бъдат съхранявани и извличани от компютъра им.

Процесът на предоставяне на ресурс и получаване на Safecoin в замяна се нарича “фермерство“.

Всяка част от криптираните мрежови данни се съхранява в „Трезора“ на фермера, място за съхранение и управление на данни на компютъра на фермера, което те не могат да преглеждат, защото е криптирано и съответно нямат достъп до него. SAFE мрежата е създадена да управлява самостоятелно (автономно) тези ресурси.

Как ще работи фермерството на практика?

Когато потребител на мрежата поиска някакви данни, например чрез преглеждане на уебсайт, се случват редица неща: Първо, клиентският софтуер прави заявка за необходимите парчета данни. Това съобщение (GET заявка) след това се разпространява в мрежата и когато парчето е намерено има конкуренция между Трезорите в тази Секция, за да го предадат на мрежата, където ще бъде пренасочена обратно към заявителя. Първият Трезор, който го достави ще има шанс да бъде възнаграден със Safecoin. Това се описва като Опит за фермерство (Farming Attempt).

Опит за фермерство означава: чрез предоставяне на парчета данни при поискване, Трезора понякога получава възможност да направи Опит за фермерство. Това се състои в изпращане на валидирана заявка до случаен Safecoin адрес. Ако вече съществува Safecoin със собственик на този адрес, опитът е неуспешен. Ако там няма Safecoin, той се създава и се награждава на искащия го Трезор (т.е. успешно е извършен Опит за фермерство).

Затова Фермерството, е когато Трезор доставя парчета данни, които се съхраняват в мрежата и печели Safecoin в замяна.

Вероятността за получаване на Опит за фермерство зависи от скоростта на фермерския добив, която е променлива, свързана с количеството налични ресурси за съхранение в мрежата.

Какво спира хостинг провайдърите от фермерството?

Нищо. Всеки е добре дошъл да е фермер и да помага на мрежата. За да се избегне централизацията използването на огромни фермерски компютри ще бъде икономически обезкуражено в сравнение с използването на множество малки компютри. Алгоритъмът за възнаграждение със Safecoin е базиран на Сигмоидна крива, по такъв начин, че всички Трезори печелят, първоначално бавно, а в последствие и по-бързо, докато съхранената в тях информация нараства до средната за мрежата. Скоростта за печелене също така взима под внимание ранга на Трезора, процес при, който мрежата оценява полезността на всеки компютър от 0 (най-лошото) до 1 (най-доброто).

Скоростта на печелене на Safecoin се определя от фермерския добив (баланса между търсенето и предлагането в мрежата) умножен по ранга на Трезора. Фермерския добив ще достига до 20% над средния за мрежата, като така обезкуражава поддържането на масивни Трезори, които биха довели до централизация на фермерския процес в мрежата.

06. За програмисти

Какво ще печелят програмистите?

15% от всичкия добиван Safecoin ще бъде запазван в общ запас за програмистите. Това ще подсигури силно мотивирана общност от програмисти и ще ги награди за създаването на безплатни за използване от потребителите приложения. Програмистите ще могат да публикуват програмите си в SAFE Network. Тези разработчици на приложения са наречени Строители и мрежата ще ги награждава за със Safecoin за използването на приложенията им от потребителите. Това е възможно, защото разработчиците на приложения могат да добавят адрес на свой портфейл в програмите си. Това създава напълно автоматичен модел за печелене на пари от проекти с отворен код както от частни индивиди, така и от фирми за разработване на програми. Програмисти, които работят за подобряване или оправяне на бъгове в SAFE Network, също ще могат да печелят Safecoin при приемане на кода им в ядрото на мрежата.

Причини да разработвате за SAFE мрежата:

 • Достъп до програмите ви от всякъде
 • Без API ключове — просто сваляте кода ни и започвате да го използвате
 • Изключително ниски разходи за привличане на клиенти и никакви инфраструктурни разходи
 • Програми, които се адаптират в реално време към промени в натовареността
 • Подсигурявате сигурност, поверителност и анонимност на всичките си потребители

Защо SAFE мрежата е с отворен код?

Защото SAFE Network има потенциала да стане важна част от живота на всеки свързан към интернет човек на планетата, MaidSafe са 100% отдадени на идеята всичкия софтуер да е предоставен с отворен код лиценз. Това насърчава иновациите и пречи, който и да е човек, компания или организация да поеме контрол над технологията.

Какъв лиценз с отворен код използва SAFE мрежата?

Всичкия SAFE Network и MaidSafe код е достъпен под GPLv3,BSD или MIT лиценз.

07. Основи

1. Гарантира на човек създаването на акаунт и влизането анонимно и без пречки

Създаването на нов акаунт и влизането в SAFE мрежата никога няма да изисква одобрение от трета страна. Тези процеси винаги ще се осъществяват директно между потребителя и мрежата. Важно е да се отбележи, че (по технологични причини) създаването на акаунт може да изисква наличието на Safecoin в потребителския профил при определени обстоятелства (например ако това ще минимизира възможността за създаване на милиони нови акаунти с цел атака на мрежата от злонамерена личност).

2. Гарантира на потребителите безопасното и без контролиращи посредници споделяне на информация и съобщения

SAFE Network никога няма да позволи трети страни да четат или да копират информация изпратена от потребителя (освен ако самият потребител не се съгласи изрично).

3. Позволи изпращането на Safecoin до всеки потребител без такси

Всеки потребител ще може да използва, която и да е от своите идентичности като адрес на портфейл за да може да изпраща и получава Safecoin.

4. Дава възможност на потребителите анонимно да създават и споделят информация в целия свят

Мрежата винаги ще гарантира възможността Потребителя да изпраща транзакции и съобщения с временни и еднократни идентификатори, за да не могат да бъдат свързани с ничия конкретна личност в мрежата.

5. Позволи на всеки да браузва съдържание анонимно и безплатно

Критично важно е новия децентрализиран интернет да е без бариери. Един от най-важните фундаменти за глобална платформа за сътрудничество е всеки да има достъп до публичното съдържание безплатно по всяко време и без нуждата от акаунт.

6. Позволи на потребителите да добавят множество идентичности към техния акаунт

Всеки Клиент Акаунт управлява информацията за потребителя и ще включва различни идентичности. Тези идентичности ще бъдат двойки криптографски ключове.

7. Позволява на потребителите да изпращат/получават Safecoin с всяка от самоличностите си в мрежата

Всеки индивид трябва да може да използва, която и да е от самоличностите си в мрежата като адрес на портфейл за да получава и изпраща Safecoin.

8. Съхранява информация вечно

Всичката публична/публикувана информация в мрежата ще бъде непроменима и съхранявана в мрежата вечно. Също както Интернет Архива съхранява версии на сайтове, които са публикувани с грешки, ще бъде невъзможно да се изтрие информацията от мрежата веднъж след като е качена. Това не значи, че няма да може да променяте информацията си – ще може да добавяте само промени т.е. исторически, по-ранни версии от информацията ще остават запазени в мрежата (без значение дали те са достъпни или не).

9. Никога няма да изисква паролите да бъдат съхранявани в мрежата или на машините използвани от Клиентите за достъп до мрежата

Самата мрежа никога няма да съхранява пароли, защото това е често срещан случай за загуба на информация. Вместо това потребителя ще трябва да въвежда парола само локално на устройството, което използва за връзка с мрежата.

10. Позволява на всеки потребител, на всяка машина да достъпва мрежата без да оставя следа на тази машина от този потребител

Мрежата трябва да е достъпна за всеки Потребител на всяко устройство. Когато този потребител излезе от мрежата и напусне машината, на нея не трябва да остава следа (освен софтуера свален за достъпване на SAFE мрежата, например браузър), която да показва какво е вършил Потребителя в SAFE Network.

11. Премахва клиентските IP адреси след първия Хоп в SAFE мрежата

След като Потребител е започнал да комуникира директно, с който и да е след първия компютър (с който се е свързал) в SAFE мрежата, IP адреса на Потребителя се премахва и е непроследим. За яснота “първия Хоп” е първия компютър в SAFE мрежата, към който потребителя се е свързал (а не хоп-а от вашия компютър към домашния WIFI рутер например).

12. Приема още Трезори, само когато има нужда от тях

Както при всеки вид или група от организми, неограничения растеж води до разпад. SAFE мрежата може да бъде атакувана от злонамерена страна като просто се добавят милиони компютри и след това се изключат едновременно (или по-лошо). За да предотврати това мрежата приема нови компютри само когато има нужда от ресурси. Това също така забавя всяка атака, като я разрежда с добронамерени личности присъединяващи се към мрежата. Така SAFE мрежата балансира търсенето и предлагането на ресурси според заложените в нея принципи вместо да разчита на външен контрол.

13. Увеличава наградата за фермерство, когато има нужда от повече ресурси (Трезори) и намалява наградата, когато има много ресурси

Ако мрежата просто приема всеки Трезор, който иска да се присъедини вероятно ще стане жертва на ботнет атака или атакуваща страна може да се опита да включи голям брой злонамерени компютри в мрежата, докато тя все още е малка по размери при стартирането си. Мрежата трябва да е способна да балансира снабдяването с ресурси от Трезорите, за да избегне наличието на голям брой компютри с много малко информация в тях, защото това ще намали фермерския добив.

14. Въвежда ранг на компютрите в мрежата и увеличаване на доверието с времето към компютрите с висок ранг

Жизненоважна част на Стареенето на Компютрите е (Node Ageing – един от начините, по които SAFE Network предотвратява Сибил атаки), че мрежата е проектирана да позволява само на най-доверените компютри в Близка Група (Close Groups) да гласуват за взимането на решения в мрежата.

15. Без сървъри

SAFE мрежата никога няма да разчита на сървъри, защото използването им отваря вратите за злоупотреби от трети страни (google, facebook, microsoft) и подкопава сигурността в цялата мрежа.

16. Дигитален подпис за всички транзакции

Като изисква дигитален подпис на всяка транзакция мрежата гарантира, че транзакциите са потвърдени в съответствие с правилата на SAFE мрежата.

17. Гарантира, че директните съобщения от потребител към потребител са безплатни. Ако обаче се използват изпратени през SAFE Network анонимни съобщения ще се заплаща

Клиентите са софтуерни програми, които позволяват на потребителите да се свързват с SAFE Network. Никога няма да има такси ако съобщения се изпращат директно между два Клиента. Ако обаче се изпращат не директни съобщения (анонимни) между два Клиента, което изисква прехвърляне през мрежата, това ще се заплаща.

18. Няма да използва нито една услуга от стария интернет

За да може успешно да използвате достъпната за всеки онлайн защитена среда на мрежата, никога няма да трябва да достъпите услуга от стария интернет за да използвате SAFE мрежата.

19. Никога няма да използва времето, като мрежови инструмент (въпреки че компютрите може да го използват локално)

Няма концепция за времето в децентрализирана мрежа като SAFE, освен ако не се използват централизирани сървъри и услуги. SAFE използва изцяло метод воден от последователността на събитията за да избегне нуждата от синхронизиране и използване на времеви периоди като валиден инструмент в мрежата. Тези периоди биха изисквали използването на “магически” номера, които ще трябва да се задават от разработчиците на приложения, затова SAFE мрежата ги избягва на всяка цена.

20. Използва винаги само криптирани услуги и криптиран трафик

Услугите и трафика трябва да бъдат криптирани, ако желаят да бъдат използвани от SAFE Network.

21. Въвеждане на обновления в реално време по безопасен начин (т.е. мрежата ще отказва обновления, които могат да я повредят)

SAFE мрежата трябва да може да се самообновява по такъв начин, че да е съвместима поне с предходната версия на софтуера, за да гарантира, че новата версия е по-добра от предходната на практика. След като това ще изисква доста усилия всеки компютър може да стартира новата версия паралелно със старата преди да се обнови.

Други

Кой контролира данните, когато се изтрият?

Една от основните характеристики на SAFE мрежата е нейната автономност. Местоположението и движението от един Трезор в друг се контролира само и единствено от SAFE мрежата.

Ако данните от даден Трезор се изтрият недобронамерено/в следствие на авария то те се възстановяват на друг Трезор някъде в мрежата, според ръководните принципи заложени в програмния й код.

Ако потребител изтрие своите данни се случва следното:
– ако данните са уникални за потребителя (т.е. лични) се премахват изцяло от мрежата, заедно с всичките налични копия.
– ‎ако данните не са уникални (т.е. и други потребители ги имат – виж дедубликация) за потребителя, то се премахва само достъпа му до тях, без да се изтриват самите данни (защото ги притежават и други хора).

Какво се случва със старите данни, които се изтриват? Как се заменят?

SAFE мрежата съхранява копия от всеки файл на различни Трезори. Ако някой изтрие данните от своя Трезор, от другите налични в мрежата копия ще се създаде още едно резервно копие, което да замени изтритото.

Какво ще кажете за износването на компютрите и хората, които се нуждаят от закупуване на нов хардуер?

SAFE мрежата е проектирана да използва свободния ресурс, на компютрите на хората, които те използват за лична употреба.

Т.е. когато сте включили компютъра си за да го използвате, SAFE мрежата използва свободния му ресурс.

Ако компютъра ви се износи, вие ще си вземете нов компютър за да може да го използвате и отново ще може да предоставите свободния му ресурс на мрежата.

Информацията, която се е съхранявала на стария ви компютър и е представлявала част от Safe мрежата не е заплашена от изчезване, защото от всеки файл се съхраняват множество копия на различни компютри. Така когато вашия компютър се развали на други Трезори в мрежата се създават копия на информацията, която преди това се е съхранявала на стария ви комоютър.

Какво се случва, ако голям брой хора изведнъж напуснат мрежата?

SAFE мрежата е проектирана да се самовъзстановява. При природен катаклизъм или злонамерена атака (виж Google атака), при които голям брой Трезори изчезнат едновременно от мрежата тя може да се самовъзстанови.

Това става чрез поддържането на множество резервни копия от всеки файл на различни Трезори. Когато 9 от 10 копия изчезнат едновременно, мрежата създава нови 9 копия на нови Трезори.

Ако катаклизма/атаката е засегнала 10 от 10 копия SAFE мрежата отново разполага с механизъм за самовъзстановяване – Датачейн.

Датачейн позволява SAFE мрежата да разбере кои са липсващите части от даден файл и да потвърди “оригиналността” им, когато Трезор съхраняващ конкретния файл се върне онлайн.