SafeNetwork открий новия интернет

SAFE-Fleming: Следващата голяма стъпка

През септември 2017 г. пуснахме алфа версия 2 на SAFE мрежата. Тя отбеляза значителния напредък на проекта по редица причини. Вече имахме мрежа, в която личните данни на потребителя не могат да бъдат достъпени (или използвани неправилно) от измамна програма или дори от самата мрежа.

Творчеството на общността на SAFE мрежата беше отприщено с вълна от дейности, тъй като хората експериментираха със създаването на нови уебсайтове в рамките на няколко минути – и всички ние изпитахме лично колко бърза и мощна може да бъде една наистина децентрализирана мрежа.

Оттогава екипът работи за следващата цел: изграждане на технологията за Алфа 3. Докато обсъждахме подробностите в различни постове и форумни разговори, приближавайки се до следващия основен етап, който вътрешно наричахме с кодовото име Флеминг (на името на сър Александър Флеминг, бележит шотландски носител на Нобелова награда от Айршир, който открива пеницилина), чувстваме, че времето е подходящо да преразгледаме какво точно представлява Алфа 3.

С предстоящата поредица от публикации в нашето пътуване до следващия важен етап няма да прекаляваме с техническите подробности тук (тези подробности ще намерите на форума, DevHub и Dev Forum). Вместо това ще се съсредоточим върху това какво означава всяко развитие – какво прави и най-важното – защо технологията и нивата на сигурност, които въвежда, са съществена част от всеки нов истински децентрализиран интернет, който процъфтява в среда без централен контрол (permissionless).

Защо SAFE-Fleming е толкова важен?

Със следващата версия на SAFE мрежата ще видите всички иновативни компоненти, които изграждахме през последната година и нещо в действие, донасяйки две основни предимства за всички: сигурност и мащабируемост.

На този етап мрежата ще бъде децентрализирана и устойчива, захранвана от ресурсите на отделни хора. Всеки с компютър и интернет връзка по целия свят ще има възможността да се присъедини към мрежата. А като стартирате възел, ще видите напълно криптирани, преминаващи данни, които се движат в SAFE мрежата.

Докато напредваме през следващата поредица от версии на мрежата, ще стане очевидно колко мощна е технологията. Ще видите компютри в SAFE мрежата, които комуникират чрез Crust, пробивайки през защитните стени и рутерите, които спират други технологии. Ще направим по-лесно за хората да разберат нашия разтърсващ механизъм за консенсус по ABFT – PARSEC, докато завършваме внедряването му в SAFE мрежата.

SAFE мрежата е без централен контрол. Никой не може да бъде възпрепятстван да се присъедини. Вижте как мрежата реагира на злонамерени възли, които искат да я подронят. Погледнете също и за Стареенето на възлите (Node Ageing), начина, по който мрежата автономно дава приоритет на възлите, доказали се като надеждни във времето, създавайки жизненоважна защита срещу Sybil атаките и други опити за измама на системата.

И ако това не е достатъчно, ще покажем и значителен напредък в сферата на децентрализация, което представлява трудност на множество други проекти. С динамичното членство (Dynamic Membership) ще видите, че мрежовите възли на мрежата се присъединяват и напускат свободно, докато се запазва консенсус. А с Disjoint Sections, ние не само ще покажем как Sharding е възможен, но ще го покажем и на практика работещ, много по-напред от другите блокчейн проекти борещи се за въвеждането му.

Също така ще видите, че мрежата решава проблема със защитените комуникации между различните части (shards). Ние наричаме това Сигурно предаване на съобщения (Secure Message Relay) и това е друг проблем, който все още не е решен от най-големите децентрализирани крипто проекти в света.

Докато се приближаваме към SAFE-Fleming, ще пуснем код, който в общи линии ще реши много от проблемите, които все още не са разрешени за много други децентрализирани проекти и ще създадем сигурна мрежа, която решава добре познатите проблеми за мащабируемост и сигурност.

Можете да разберете защо сме развълнувани …

Стартирането на SAFE-Fleming

С всеки от тези компоненти на място, ние ще сме готови да стартираме! На този етап ще можете да управлявате собствения си възел от дома и да сте част от една наистина децентрализирана мрежа.

Вълнуващи времена. Но, разбира се, няма да спрем до тук. На този етап ще добавим Трезори в допълнение към това (технологията, която вече демонстрирахме в миналото), преди да въведем и тестови Safecoin – за да завършим важни окончателни одити на сигурността и няколко други неща, които бихте очаквали преди всяка версия v1 на софтуера.

Значителна част от научните изследвания и кода вече е завършена за компонентите на този важен етап. Имаме набор от екипи, работещи в различни направления паралелно, и всяко постижение по пътя ще покаже ясно, че независимо дали изпълнявате кода сами или просто четете публикациите, колко важна – и мощна – е всяка следваща версия на SAFE мрежата за бъдещето, в което всички ние искаме да живеем.

И накрая, с удоволствие съобщаваме, че утре (17 октомври) ще представим първата част – тест на Crust, който ще ви позволи да използвате домашния си компютър, за да откриете и да се свържете с други хора чрез тестване на отварянето на достъп в истинския свят – така че хората да могат незабавно да тестват SAFE мрежата. Следете и за следващите публикации в тази серия и с повече подробности за това какво е Crust и защо е толкова важен.

Затова моля, присъединете се към нас в това все по-вълнуващо пътешествие с всяка нова версия! Разбира се, междувременно можете да проверите ежеседмичните актуализации на Thursday Dev в SAFE Network Forum (https://safenetforum.org/c/development/updates).

И както винаги, благодарим Ви за подкрепата.

Следва: SAFE-Fleming (част 2): Динамично членство

Ако имате въпроси може да ги зададете във Facebook групата на българската SAFE общност: https://www.facebook.com/groups/SafeNetworkBulgaria/

Ако искате да следите последните новини заповядайте във Facebook страницата на SAFE Network България: https://www.facebook.com/SafeNetworkBulgaria/